ABBA är tillbaka

by Keivan Kechmiri apr 9, 2013, 14:47

Ja det är dom faktiskt. Fast som ett museum…I maj så öppnar ABBA sitt museum i Stockholm.

Ja det är dom faktiskt. Fast som ett museum…I maj så öppnar ABBA sitt museum i Stockholm. På museet kan man besöka Polarstudion, där Abba spelade in låtar. Det finns ett piano som är sammankopplat med ett piano i Benny Anderssons studio. När Andersson spelar i sin studio så börjar museets piano att självspela. På museet finns även en samling originalföremål från segern i Eurovision Song Contest 1974 och vidare genom gruppens hela karriär.

En röd gammaldags telefon på museet kan börja ringa och enbart Abba-medlemmarna har telefonnumret till den!! Via en audioguide kan besökarna lyssna till Abbas berättelser och minnen från karriären. Manuset till ljudguiden är specialskrivet av Catherine Johnson, manusförfattare till musikalfilmen Mamma Mia. Det går att ta del av helikoptern på omslaget till albumet Arrival.

Besökarna kan titta på musikvideor, scenkläder och guldskivor, se på Gunnar Ulvaeus originalpressklipp, dansa på ett blinkande discogolv och gästa Stikkan Andersons kontor i Stockholm. Det går även att uppleva Viggsö där många av Abbas låtar kom till och Folkets Park 1966 där Benny Andersson och Björn Ulvaeus först möttes. Dessutom finns det en stor interaktiv del i utställningen där allt man gör kan laddas hem till ens egen dator via streckkoden på biljetten. Agnetha Fältskog är den enda av medlemmarna som just nu ger ut skivor. Lyssna gärna på hennes nya suveräna ”When You Really Loved Someone”

Charlie Carlsson/Musikdesigner

Foto: Press ABBA The Museum/Pål Allan