Nya synthpop-artister sneglar tillbaks på 80-talets orginal

by Keivan Kechmiri apr 17, 2015, 12:04

I december förra året kom första singeln från kanadensiska duon Purity Ring's nya album. Låten Push Pull är en riktigt bra och sofistikerad synthpop låt med nästan onödigt avancerad rytmik.

I december förra året kom första singeln från kanadensiska duon Purity Ring's nya album. Låten Push Pull är en riktigt bra och sofistikerad synthpop låt med nästan onödigt avancerad rytmik. Albumet Another Eternity släpptes i USA i mars och sedan dess är bandet ute och turnerar. I går spelade de på Debaser i Stockholm. Bandet använder mycket effekter på scen och en av dessa är en "ljusorgel" som sångerskan Megan James låtsas spela melodier på. Ljusstrålarna reflekteras ut i publiken med hjälp av ett par handskar med spegelglas.

Originalet till denna effekt skapades till synthlegenden Jean Michel Jarre på tidigt 80-tal och har varit en viktig del i hans konserter sedan dess. Laserharpan går dock lite längre rent funktionsmässigt eftersom den faktiskt styr instrument via MIDI genom att en laserstråle speglas mot en sensor.

Det är alltid lite charmigt när unga artister idag sneglar tillbaks på 80-talet som någonting historiskt och spännande för att sedan plocka några favoritelement och tolka dessa på ett eget sätt. Jämför med dagens showbiz var 80-talet en ren katastrof. Scenkläder, frisyrer, koreografi, ljud och ljusutrustning kunde inte på långa vägar erbjuda någon imponerande show i dagens mening. De enda som hade budget nog att göra publiken mållös var kanske just Jean Michel Jarre och Pink Floyd som med sina enorma scenbyggen låg 20 år före sin tid.

Foto: CC/Wikipedia