När DJ's inte längre bryr sig

by Keivan Kechmiri jul 22, 2015, 14:08

Att vara DJ är ett serviceyrke. Ett yrke som innebär hårt arbete, långa arbetspass och kräver en fingertoppskänsla för att behaga den ständigt varierande publiken. Att vara DJ innebär inte att man måste göra sin egen musik, men det har indirekt blivit så under de senaste 10 åren.

Att vara DJ är ett serviceyrke. Ett yrke som innebär hårt arbete, långa arbetspass och kräver en fingertoppskänsla för att behaga den ständigt varierande publiken. Att vara DJ innebär inte att man måste göra sin egen musik, men det har indirekt blivit så under de senaste 10 åren. För att lyckas som super-DJ idag skall du i första hand skapa dina egna hits och i andra hand kunna agera DJ. När man uppnår stjärnstatus som DJ idag upphör tydligen alla tidigare åtaganden när det gäller att underhålla en dansande publik under en hel kväll och övergår till att agera artist och förgylla en kväll med 1-2 timmars konsert. Som alla konserter är innehållet i stort sett bestämt i förväg och har i många fall repeterats med både ljustekniker, grafik och pyrotekniker för att skapa den perfekta upplevelsen. Det man har glömt någonstans på världen är just att DJ-yrket är ett serviceyrke, vars enda fokus borde vara att lyssna på publiken och ge dem vad de vill ha.

Ett typiskt exempel på detta kunde besökarna på Avicii's opening party på Ushuaia Beach Hotel, Ibiza, uppleva. Avicii kommer under 8 söndagar tillsammans med utvalda DJ-kollegor att försöka dra folk till den gigantiska utomhusscenen. Vid öppningsfesten spelade Fedde Le Grand, Arty, Didrick och givetvis Avicii. Upplägget var som på vilken festival som helst. Alla spelar 1-2 timmar var innan nästa DJ tar över. Fedde Le Grand var 15 minuter sen till sitt pass, vilket genererade 15 minuter tystnad. Avicii var också sen till sitt pass på sitt eget Opening Party, vilket också genererade 15 minuter tystnad. Detta ledde givetvis till en mängd upprörda kommentarer från besökare i sociala medier.

Har man verkligen slutat bry sig om publiken när man når statusen super-DJ? Varför inte bara fortsätta spela tills nästa DJ är redo och kanske till och med ge publiken mer än de förväntade sig. Varför inte vara i tid till sin egen konsert?

Alla dessa stora DJ's borde några gånger per år komma ner på jorden och spela en helkväll på en normal nattklubb för att minnas vad det egentligen innebär att vara DJ och att det i allra högsta grad är ett serviceyrke. Kanske behöver Avicii få spela lite Haddaway, Dr Alban och Carola för att få tillbaks glöden han hade förr under åren på Ibiza innan genombrottet med Levels.

Foto: CC/Wikimedia/Jalil Arfaoui