Världens just nu mest spelade låt

by Keivan Kechmiri nov 26, 2015, 09:02

Tror inte det finns så många under 40 år som bryr sig om en topplista idag. Ännu mindre har en aning om att Justin Bieber den här veckan slog The Beatles rekord på Billboard hot 100?

Tror inte det finns så många under 40 år som bryr sig om en topplista idag. Ännu mindre har en aning om att Justin Bieber den här veckan slog The Beatles rekord på Billboard hot 100? Världen mest prestigefulla lista. Han har haft 17 låtar på listan och The Beatles lyckades bara ha 14 st. Inte nog med det Justin Bieber låt Love Yourself är just nu en av världens mest spelade låtar.

Hur många kommer att lyssna på Justin Bieber om 5 år? Letar man upp sin sparade låt i Spotify? Förr i tiden räknade man i Sverige 100.000 ex SÅLDA album som Guldplatta, idag räknar man 20.000 ex. Precis, vi köper inte mycket skivor idag, vi lyssnar istället "Streamar". Det köper jag…det är 2015.

Billboard räknar tio sålda digitala låtar som en albumförsäljning och 1.500 streams av en låt ska motsvara ett album. Det här  gynnar naturligtvis nya artister då deras musik streamas mer än köps medan etablerade artister antagligen kan falla något i Billboards ranking då många av deras lyssnare köper skivan och streamar den i mindre omfattning.

Så att jämföra The Beatles med Justin Bieber är inte rättvist men det är ändå rättvist för det speglar 2015 vad folket lyssnar på. Orättvisan i jämförelsen är enkelheten att slippa betala som förr, 80 kr för ett album eller 25kr för en singel gör att många väljer att streama och sparar låten i sin Spotify spellista, där jag tror den tynar bort efter ett tag, men nu är Spotify duktiga att påminna och tipsa om nya saker vilket gör att man som i Facebooks världen, inte är här och nu utan redan där borta…Nu slog Justin Bieber streaming rekord på Spotify (USA) förra veckan med 205 miljoner lyssningar på hans nya album "Purpose"! Det är respekt men The Beatles har inte sina låtar på Spotify och det är respekt eller dumdristigt?

En streamad låt glöms fortare än en köpt låt och jag kan tycka det är svårt att säga vilken som är den största låten ibland.

Däremot vet jag att det är Justin Bieber - Love Yourself, för den toppar Digilistan (Sveriges mest nedladdade, streamade låtar från den senaste veckan) och NRJs topp 10 och RIX FMs lista, för jag får den informationen i mitt jobb. Du får den säkert via Spotifys "Topp 50 i Sverige" Dom mest spelade/streamade låtarna i Sverige varje vecka.

Vi räknar streams=att vi lyssnar på en låt, kanske bara 5 sekunder men det räknas. Så bara du klickar på en låt och snabblyssnar så skapar du historia. För det kostar bara 99 kr/mån på Spotify men speglar det vad vi verkligen tycker om?

Vet du vad "Rhythm ´N´ Balls” är? När du läst veckans notiser vet du.

Notiser:

  • Årets aldrig glömma Hit! Format B - Chunky kommer du aldrig bli av med när du väl lyssnat på den! Ren härlig Dance music.
  • Många vet vem Benjamin Ingrosso är, bl.a. på grund av sin vinst och medverkan i Let’s Dance förra året och för att mamma heter Pernilla Wahlgren och eventuellt vet du också att han är kusin till Swedish House Mafias Sebastian Ingrosso. Men det inte så många vet är att Benjamin under en lång tid skrivit låtar både till sig själv och andra. Tidigare i höstas släppte han sin debutsingel “Fall In Love” som är skriven tillsammans med Mack och Tommy Nilsson. Nu är släpper Benjamin Ingrosso jullåten Home For Christmas. Tack Benjamin! Utser låten till årets jullåt för du har lagt på vinylknaster och det kan inte bli mer känsla än så.
  • En nära vän och radiokollega har överraskat mig och kommer att överraska er på dansgolv framöver. Han heter Ray Matson och han skapar kommande dans-golvs-vältare just nu utanför Växjö. Dare är en och nya Go Fetish en annan. Det är som förr med nya beats. Mina fötter rör sig ännu fast det är 2 timmar sen jag lyssnade på låten.
  • I år är det 35 år sedan Bruce Springsteen släppte albumet The River som kom att bli Springsteen definitiva genombrott för en större publik. 4 december släpps jubileumsboxen The Ties That Bind-The River Collection som förutom originalalbumet även innehåller en massa tidigare outgivna inspelningar såsom Party Lights. En klassisk Bruce rökare som äntligen ser dagens ljus.
  • Ett 50 årigt liv, med erfarenheter från laglös och fängslad till familjelycka och allt där mellan, fick vi låtar om på Juha Mularis självbetitlade debut 2014. Ett och ett halvt år har passerat sedan dess och efter intensivt turnerande landet runt är det nu dags för nytt material. Säg mig min kära är första smakprovet från Juhas kommande EP och visar på ett mer opolerade sound där det både finns spår av 80-talets Ulf Lundell.
  • Fleur East är en av Storbritanniens hetaste up & coming artister just nu. Under 2014 medverkade hon i XFactor i UK och slutade på andra plats i programmet. Som en av X Factors mest minnesvärda stjärnor, höll hon publiken och domare fängslade under hela serien med sina olika framträdanden och otroliga scennärvaro. Nu är hon aktuell med sin debutsingel Sax. Låten är fylld av pop, funk och attityd.
  • Årets Svenska talang heter Nova Miller från Nacka, med självaste John Legend som sin mentor. I somras var hon över i LA och spelade in videon till sin singel Singin in the rain, där hon blev koreograferad av Carmit Bachar, den enda originalmedlemmen från Pussycat Dolls. En tjej man ska uppleva live då hon känns som att hon är född på scen. När hon var fyra år började Nova spela fiol och under åren har piano och gitarr blivit hennes huvudinstrument.
  • I somras kom även hennes debutsingel Supernova Låten är skriven av Lolene Everett samt Peter Kvint som bland annat skrivit för artister så som Britney Spears, Molly Sandén, The Ark och Magnus Uggla. Känns som en ny Glenn Miller.
    *Danska Phlake levererar soulig R&B som känns helt rätt i tiden. Phlake själva kallar sin musik för ”Rhythm ´N´ Balls”.Duon består av Mads Bo som levererar sången och Jonathan Elkær som producerar. Phlake gör just nu succé i hemlandet med nya låten Pregnant som är en hyllning till den gravida kvinnan. Phlakeär utan tvekan en av de mest spännande crossover akterna från Danmark just nu.

Värt att klicka på i veckan:
Format B - Chunky
Ray Matson Feat. Miss Who - Go Fetish (Original Mix)
Phlake - Pregnant
Simon Zion - Losin It
Aronchupa - Fired Cuz I Was Late
Tiesto & Don Diablo - Chemicals
Bruce Springsteen - Party Lights
Fleur East - Sax

Musik skapar känslor!

Charlie Carlsson
Musikkoordinator/MusicPartner

Foto: Press/DefJam