Träna bättre med rätt musik

by Robert Sahlberg apr 29, 2019, 19:17

Visste du att musik påverkar din fysiska prestation? Detta blir extra tydligt när vi pratar din personliga träning. Oavsett om du föredrar att träna ensam eller i grupp, på gymmet eller ute i ett löpspår så blir det enklare och roligare med rätt musik. För rätt musik skapar energi i hela kroppen.

Visste du att musik påverkar din fysiska prestation? Detta blir extra tydligt när vi pratar din personliga träning. Oavsett om du föredrar att träna ensam eller i grupp, på gymmet eller ute i ett löpspår så blir det enklare och roligare med rätt musik. För rätt musik skapar energi i hela kroppen. Den insikten genomsyrar naturligtvis våra gymkanaler, som är designade för att inspirera och utmana dig som tränar. Nedan följer några exempel på hur musiken fungerar på olika sätt:

Spinning

I spinning är styr låtens tempo hur snabbt du trampar i passets olika delar. Tempo mäts i Beats Per Minute (BPM) och hjälper instruktören att skapa tempoväxlingar på ett förutsägbart sätt. Ofta används låtar där tex versen går i halvtempo för att i refrängen återgå till dess egentliga (dubbelt så snabba) tempo. Perfekt för att skapa höjdpunkter och variation.

Löpning

Även inom löpning är låtens BPM viktig och hjälper dig att hålla en jämn takt. Men vi följer inte takten lika exakt när vi springer som på ett spinningpass, så här kan vi lättare bara ta låtar vi gillar och får energi av – så anpassar hjärnan automatiskt vår känsla av att vi springer i takt med musiken. Musiken blir något vi kan fokusera på istället för tröttheten.

Styrketräning

Man kan naturligtvis hävda att BPM påverkar även styrketräning, men då det oftast handlar om korta intervall av hård belastning är den upplevda energin i musiken mycket viktigare. Och att hitta rätt energi och fokus är minst lika viktigt både före och efter själva seten. Lägg gärna märke till hur både du själv och andra använder musiken för att ”tagga upp” inför ansträngningen. Viss aggressivitet i musiken kan hjälpa till här. Tänk dig själv att försöka till 100 kg i bänkpress för fösta gången till tonerna av ”Jag vill vara din Margareta”. Helt fel… TNT med AC/DC hade varit ett mycket bättre soundtrack. Som luktsalt fast i ljudform!

MusicParter Loves Workout (Spotify) 

Vi har satt samman en exklusiv spellista med perfekt workoutblandning av dance och rock - precis som på gymmet. En riktig energiboost som hjälper dig prestera!.

 

This part of the page will be loaded later. 

Foto: MusicPartner