Eurovision är inte som fotboll

by Robert Sahlberg maj 20, 2019, 09:29

Så var Eurovision 2019 i Tel Aviv, Israel, avgjort och mer än någonsin känns tävlingen mer politisk än musikalisk. Om det verkligen varit en tävling, på samma sätt som tex fotbolls-em är en tävling, hade flera länder skickat helt andra artister och låtar. Låt oss ta det tydligaste exemplet England....

Så var Eurovision 2019 i Tel Aviv, Israel, avgjort och mer än någonsin känns tävlingen mer politisk än musikalisk. Tänker inte djupdyka i politik eller åsikter utan bara konstatera att om det verkligen varit en tävling, på samma sätt som tex fotbolls-em är en tävling, hade flera länder skickat helt andra artister och låtar.

Låt oss ta det tydligaste exemplet England. Som världens näst största musiknation efter USA, ska de naturligtvis inte komma sist. Om de hade brytt sig. För även om det var länge sedan England vann en stor fotbollsturnering, så är det få saker som engagerar det brittiska folket så mycket som deras landslag. Att ens tänka tanken att man skulle ta ut ett gäng okända amatörer känns helt orimlig.

Men det är precis så man agerar i Eurovision. Adele skulle sannolikt sopat banan med samtliga länder och promenerat hem segern till England med i princip maxpoäng från jurys och tittare. Men, men… nu är ju inte Eurovision som fotboll.

Englands problem var inte själva låten, utan ett ganska osäkert framförande. Vi vill därför passa på att tacka John Lundvik för en bra insats, både som artist och låtskrivare för England. Även om du inte vann så blev du ändå historisk som den förste att delta både som artist - och låtskrivare för ett annat land!

Vad gör då vi på Musicpartner med all musik från årets tävling? De allra flesta bidragen kommer inte höras i våra kanaler, men visst kommer en och annan låt smyga sig in. Mest gillar vi att plocka upp låtar som inte riktigt hittade sin plats i tävlingen, men som vid en närmare lyssning ändå låter bra.

Ha en bra vecka önskar vi på musikredaktionen!

Foto: Press/Warner Music/Miriam Alster