Synthwave och Blinding Lights

by Robert Sahlberg maj 25, 2020, 18:11

Synthwave är 2020 hetare än någonsin. Årets odiskutabelt största hit är The Weeknd – Blinding Lights, en låt som har massor av Synthwave sounds. Ursprunget till det vi idag kallar Synthwave kommer från slutet av 1970-talet, med sk synth-pop eller electropunk. Häng med på en historisk tillbakablick om soundet som format den moderna musiken.

Synthwave kallas ibland även Outrun, Retrowave eller Futuresynth) och är en genre inom elektronisk musik som inspirerats av 80-talets filmsoundtrack, videospelsmusik och popkultur.

Ursprunget till det vi idag kallar Synthwave kommer från slutet av 1970-talet, med sk synth-pop eller electropunk. Ett tidigt exempel som varit stilbildande är soundtracket från filmen Flykten från New York (1981) med Kurt Russel i huvudrollen.

Just användandet av mycket synthljud i filmer och spel var ett populärt sätt att skapa en futuristisk och teknologisk känsla. Med tiden blev dessa sound allt vanligare inom den mer kommersiella pop-musiken. Influenser hämtades från bla Jean Michael Jarre, Tangerine Dream, Brian Eno, Vangelis och Kraftwerk.

Med hitlåtar från band som Depeche Mode och Duran Duran började synth-popen nå de stora massorna. Det är vid denna tid som begreppet Synthwave börjar användas, bla för att skilja den mer hitiga synth-popen från mer experimentell synthmusik.

Synthwave har sedan dess funnits med som en genre ända in i nutiden. De främsta fansen inom modern Synthwave är generellt medvetna musikkonsumenter som samtidigt gillar gamla filmer och videospel. Samtidigt skulle man kunna hävda att nästan all modern musik är mer eller mindre influerad av genren. Vi använder dock kanske hellre begrepp som electropop för att beskriva soundet.

Soundet består inte så överraskande av massor av synthar. Något som förr var dyrt, men som idag kan återskapas virtuellt i datorernas musikprogram. Tack vare det kan alla musikskapare idag använda sig av de stora feta ljuden från analoga synthar.

Och soundet är 2020 hetare än någonsin. Årets odiskutabelt största hit är The Weeknd – Blinding Lights, en låt som har massor av Synthwave sounds. Man skulle kunna säga att Blinding Lights är vad som händer när man blandar sköna analogsynthar, en riktigt duktig sångare (The Weeknd) och låter tidernas största hitmakare (Max Martin) blanda ihop ingredienserna till något helt oemotståndligt.

Utan att göra anspråk på att vara synsk törs jag påstå att vi kommer höra många Synthwave-influerade hits närmaste åren… Du hittar Synthwave och annan skön elektronisk musik i vår kanal Cool Electronica som passar för tex restauranger, hotell och butiker som vill ha en modern och spännande ljudbild.

Vi har även satt ihop en magisk, retrodoftande och helt underbar spellista med mestadels okänd, modern Synthwave. Vi har valt att bara ta med låtar som också har sång. För den som blir biten finns ett universum av instrumentalmusik att utforska.

This part of the page will be loaded later.

Foto: Depositphotos